It Is Very Hard To Say The Exact Truth, Even About Your Own Immediate Feelings

Much Harder Than To Say Something Fine About Them Which Is Not The Exact Truth

Wednesday, January 07, 2009

Bad day ...



Erm.. Macam2 hal berlaku hari ini. Pagi, rutin harian dijalankan seperti biasa. Petang, hujan lebat. Semasa mahu keluar dari gate, enjin kereta mati. Gagal untuk menghidupkan semula enjin kereta. Turun dari kereta, tolak ke parking semula. Hujan sangat2 lebat. Cuba lagi. Berjaya! Terus memandu keluar.


Dalam perjalanan pulang, ada satu kemalangan berlaku. Memang nampak sebuah kereta Viva warna hijau menghimpit rapat ke kiri jalan. Ada sebuah motorsikal laju dari arah belakang. Bamm!!! Terkejut. Brek kereta. Tapi, ada kereta laju dari belakang. Tidak dapat berhenti. Kesal. Kejadian berlaku depan mata. Tidak dapat membantu walaupun diri mampu untuk bantu. Teruskan perjalanan pulang ke rumah.


Sampai di rumah. Tanggalkan pakaian yang masih basah. On PC. Train kejap. Mandi manda. Malam, pergi minum di Bistro bersama Along, seorang kawan dari johor yang menumpang tidur di rumah. Around 11pm, gerak ke Kajang, kerana Along mahu pulang ke johor. On my way back from Kajang to Puchong, gedebuk! gedebuk! gedebuk! Tayar kereta belah belakang pancit pula.


Berhenti di bahu jalan. Suasana gelap. Masuk semula ke dalam kereta. Teruskan perjalanan. Panduan sangat2 perlahan. Berhenti semula di bahu jalan yang agak terang. On 'hazard lamp'. Buka bonet kereta. Tayar spare ada. Peralatan untuk membuka tayar tidak lengkap. Try call Cemey, kredit habis pula. Cuba untuk meminta bantuan dari pemandu lain. Tidak seorang pun yang mahu berhenti. Give up.


Tiba2 ada sebuah motorsikal berhenti.
"Kenapa ni bang?"
"Tayar pancet. Barang nak buka tayar takda. Boleh tolong saya buat call tak? Kredit saya habis."
"Boleh, berapa nombor?"
"012-264XXXX. tolong ya!"


'Izinkan aku.. memeluk dirimu.. kali ini saja.....'
"Hello. Siapa tu?"
"Awak! Sori ganggu. Dah tidur ke?"
"Ha ah. Nombor siapa ni?"
"Aaa... Pinjam hp orang ni. tayar kereta saya pancet. Tolong call saya balik!"
"Dekat mana? Dengan siapa?"
"Call back! Call back! Im using somebody's phone"
"Owh.. Ok.. Ok..."


"Ok bang. Terima kasih ya!"
"Takpa2. Bahaya berhenti sini. Kereta semua laju2."
"Itulah tu. Tadi saya dah jalan sikit. Tak boleh lah. Rim tayar saya jenis macam ni."
"Nak call siapa2 lagi tak?"
"Takde kot. Tunggu dia call semula aje lah. Nak ke mana?"
"Nak pergi Serdang. UPM."
"Owh. Student ke?"
"Tak. Ada hal sikit dengan student."
"Ok2. Minta maaf ye. Terima kasih."


'Kring!! Kring!! Kring!!'
Jabat tangan dengan 2 org penunggang motorsikal yang baik hati. Jawab call.
"Ha."
"Macam mana boleh pancet?"
"Entah. Dah nak pancet. Nak buat macamana? Kredit habis pulak tu! Hehe.."
"Gelak pulak! Dekat mana sekarang ni?"
"Hiway arah ke Puchong. Dekat dengan padang kuda. Area MAHA."
"Nak buat macamana tu? Nak callkan sapa2 ke?"
"Erm.. tolong call kan sapa2. Call kan AtunG, suruh dia tolong call Bujal. Dia je yang paling dekat."
"Ok2. Nanti saya call balik."


Kring!!! Kring!!!
"Hello"
"Ha. Bang! Hehehehe."
"Gelak pulak. Kenapa ek?"
"Nih. tayar kereta pancat la bang. Barang takde nak bukak tayar."
"Tayar spare ada tak?"
"Ada. Tayar spare ok."
"Kat mana?"
"Bla... bla... bla..." Conversation end.


Tunggu dan tunggu. Tiba2 ada kelisa berhenti.
"Kenapa bang?"
"Tayar pancet. Bla.. Bla.. Bla..."
"Nak saya tolong tak? Saya memang caller man. Tapi kena bayarlah. 20 ringgit."
"Wah! Tak payah lah. Kawan saya dah on d way."
"20 ringgit je. Takde duit ke?"
"Takpe2. Kawan saya dah on d way."


'Kring!!! Kring!!! Pergi ke belakang kereta. Bujal tanya di mana. Saya pandang ke arah belakang semasa bercakap dengan Bujal. Bila pusing depan, 'callerman' tadi dah pegang kunci kereta yang masih lagi di stereng. Beritahu Bujal untuk datang cepat. Berjalan ke depan. Tolak 'callerman' tadi ke tepi.


"Ni apa hal pulak ni?"
"Takpe la bang. 20 ringgit je."
"Tak bolehlah macam tu. Benda bukan rosak apa pun. Saya boleh buat sendiri. Barang je takde. Yang pegang kunci kereta tu kenapa?"
"Sori2. Takpelah."
Dia pergi semula ke kereta dia. Terus memandu laju.


Tutup bonet. Masuk dalam kereta. Kunci semua pintu. Tunggu. 10 minit kemudian Bujal sampai. Buka tayar pancet. Pasang tayar spare. Siap. Tiba2 lak tayar asal tak muat nak masuk dalam but. Haha! Punya la susah nak masukkan tayar pancet tu ke dalam bonet. Gedebak. Gedebuk. Selesai. Bujal menyuruh saya jalan dulu di depan. Dia follow belakang. Berpisah di tol sebab saya guna cash, Bujal guna smart tag.


Sampai ke rumah. Duduk termenung di ruang tamu. Duduk berfikir tentang macam2 hal yang berlaku sepanjang hari. Junior mengeow minta makan. Bagi Junior makan. Ngadap pc. On TC. On RV. Train id. Take over FungkurFM selepas Dj Affa off. On air 2 jam. Tidur.


  • Terima Kasih Kepada Yang Telah Membantu.
  • Maaf Kepada Yang Telah diGanggu. Ahak!~



8 comments:

  1. waaa..penat membaca nye babe..ngaaa... trajis tul kejadian tuh..ngeee..ni baru tepat pakai ayat trajis..ngaaa...

    ReplyDelete
  2. hek!~
    trajis ek !~
    shean ai.. s0b!~ s0b!~
    muah2 kat yayang ai tuh ..
    terpaksa kejut kan dia tgh tido ..
    ngan bujai pon. huehue..
    knp la suma2 org tido awal time ai nak mentak tlg tuh .. shean suma2 org.. s0b!~ s0b!~

    ReplyDelete
  3. huahuahuhaua..shean sheann.. mmg shean tul..

    ReplyDelete
  4. erm sob sob..tragis..tapi erk.. kok u tolong org yg u jumper sebelum tuh mesti akan ada org tolong yu lak pas tuh ..hik hik hik..tapi ada bujal tolong..sib baek...

    ReplyDelete
  5. tu la tuh ..
    itu la yg buat ai termenung masa dah sampai gumah tu.. s0b!~ s0b!~
    benda dah nak berlaku kan .. isk..!
    memula tu terpikir gak nak lunggahkan aje..
    tp.. bila ai teringat selekoh tajam tu lom lps lagik .. tu yg ai paksa benti gak..
    dah lewat sgt time tu .. around 1am..
    ai takot manusia2 durjana jeh .. hueue
    alhamdulillah bujal sampai cpt la jugak .. :D yeay!~ }:D Tengs to bujal~

    ReplyDelete
  6. ciannye..
    seru jek name ai..insyaallah ai datang bert..
    huhu

    ReplyDelete
  7. wuuu..takmo bawa kete laa..takut laa i..hok3..

    ReplyDelete
  8. hek!~ seru ? kalo yu dtg pon pasa.. lom tettu la ai leh mentak tlg ngan yu . agagaga!~

    takot bawak keta ek sya?
    sampai bila2 la tak pandai bawak keta.. agagaga~!

    ReplyDelete

Labels

Angry (2) April (21) Chef Bard (5) Disember (23) Family (1) February (19) Friendship (8) January (15) July (22) Jun (5) Life Story (107) March (15) May (9) November (13) October (12) Ogos (12) Ramadhan (1) Sad (5) September (11) Shout Out (79) Song (21) Song Of The Day (18) Tag (4)